NOG richtlijnen voor doorverwijzen naar Koninklijke Visio*
Wanneer doorverwijzen?
Loopt uw patiënt vast in het dagelijks leven? Zijn er knelpunten? Verwijs door naar Visio als er een duidelijke hulpvraag bestaat waarvoor onvoldoende behandelmogelijkheden bestaan in de reguliere oogheelkundige praktijk of als mensen anderszins baat hebben bij een verwijzing. Is er (nog) geen hulpvraag en is er sprake van een verlaagde visus en/of gezichtsveldafwijkingen, dan is verwijzing geïndiceerd.
Klik hier voor het verwijsformulier.
Voldoet uw patiënt aan onderstaande beschrijving? Verwijs dan naar Visio
De patiënt ervaart beperkingen op een of meerdere vlakken, waarbij het visuele functioneren een belangrijke oorzaak is. Bespreek in dat geval verwijzing met de patiënt. Indien verwijzen (nog) niet geïndiceerd is, wijs de patiënt dan in ieder geval op de website van Visio (www.visio.org).
Verwijs altijd indien de patiënt ernstige knelpunten ervaart of wanneer er vragen zijn over mogelijke indicatie (diagnose) voor begeleiding op school of dagverblijf. In het kader van preventie is tijdig verwijzen cruciaal, zowel bij volwassenen als kinderen of mensen met meervoudige beperkingen.
Indien de patiënt voldoet aan een (of meerdere) van onderstaande beschrijvingen, verwijs dan door naar Visio:
-
Mensen met een neurologische of neurodegeneratieve aandoening (bijvoorbeeld niet-aangeboren hersenletsel (NAH), CVA, MS, ziekte van Parkinson ) of het vermoeden daarvan met gevolgen voor het visuele functioneren.
-
Mensen met meervoudige beperkingen bij een ontwikkelingsstoornis en of status na perinatale schade (of het vermoeden daarvan) die gevolgen heeft voor het visuele functioneren (bijvoorbeeld cerebrale visuele stoornis (CVI) of genetische oorzaken van slechtziendheid). Dit ongeacht leeftijd en ontwikkelingsniveau.
-
Mensen met functionele visusklachten en psychosociale/emotionele klachten gerelateerd aan het zien.
-
Mensen met een specifieke hulpvraag gelinkt aan het visueel functioneren (bijvoorbeeld lezen, lopen, fietsen, autorijden).
-
Mensen bij wie het visuele functioneren (in de afgelopen periode) sterk is afgenomen.
Criteria voor doorverwijzen
Verwijs in elk geval bij:
- visus < 0,3 (voor volwassen en kinderen ouder dan 4 jaar) en/of
- leesvisus <0,25 of bij kinderen met problemen met accommodatie.
- wanneer een additie van S. +4,00 of meer nodig is voor het lezen.
- gezichtsveld < 30 graden.
- er sprake is van hemianopsie/kwadrantanopsie.
- er sprake is van binoculaire (peri-)centrale uitval.
Doorverwijzen regelen
Voor de zorg van Visio hebben cliënten een verwijzing nodig van hun medisch specialist. Een huisarts kan alléén in het geval van een heraanmelding verwijzen. Er zijn verschillende manieren om de verwijzen van uw patiënt te regelen. U vindt de mogelijkheden op deze pagina. Meer informatie over het belang van doorverwijzen, met een YouTube-video, leest u hier.
Richtlijnen
*Gebaseerd op - FMS Richtlijn Visuele beperkingen – verwijzing en revalidatie (18-12-2020)
In deze richtlijn worden de volgende richtlijnen aangehaald:
- NOG Richtlijn Cerebral Visual Impairment (CVI) - diagnostiek en verwijzing (2019)
- NVAVG Multidisciplinaire Richtlijn Visuele beperkingen bij mensen met een verstandelijke beperking
- NVK Richtlijn voor de etiologische diagnostiek bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand/ verstandelijke beperking
- NVK multidisciplinaire richtlijn voor de begeleiding van kinderen met Downsyndroom